Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2011 10:51 - Стремежът към знание е благословен
Автор: xpucmoc Категория: Други   
Прочетен: 4940 Коментари: 5 Гласове:
-1



Знанието е висока цел на хората, защото им осигурява разумен и успешен живот. Но дали всички осъзнават ясно смисъла на стремежа към него? Нашите разсъждения биха могли да се разположат между два библейски текста, свързани със знанието. Първият: " Видя жената, че дървото е добро за ядене и че е приятно за очите и многожелано, защото дава знание, взе от плодовете му и яде..."  И вторият: " Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец.", т.е. придобийте знание за истината, за тази истина, която е идентична със съвършенството.

Граници на знанието

Най-ярък и най-дързък стремеж към знание през историята на човечеството показват първите хора Адам и Ева. Резултатът от този стремеж е самото грехопадение в Едемската градина. Преди него обаче Бог преднамерено заостря вниманието на първата човешка двойка към две особени дървета-дървото на живота и дървото за познаване на добро и зло. Първото дърво, или пътят, който започва от него, е предпоставка за благополучен живот на хората. Самото дърво символизира екзистенциалната връзка на човека с Бога. Второто дърво е необикновено предизвикателно. Пътят, който започва от него, ще изведе хората до знанието, но няма да им разкрие как ще стигнат до него. Чрез това дърво ще се придобие знание за добро и зло, но знанието може да издълбае бездна между хората и Бога. В съзнанието на юдейския народ изразът " за познаване на добро и зло"  може би е означавал пълно знание. Към такова са се стремили Адам и Ева.

Бог благославя знанието

Това знание, което ни привлича и нас, сякаш е било забранено на хората от Бога. " От дървото за познаване на добро и зло да не ядете." Ако четем думите на Бога извън контекста на Неговия промислителен план за човека, ние ще ги разберем погрешно. Бихме допуснали дори противоречие в Божия план, ако схванем буквално този текст, а и по-предишния от Битие: "Да сътворим човек по Наш образ и по Наше подобие." Бихме се изненадали-защо Бог създава човека по Свой образ, за да стане като Него, а в същото време ограничава пътя му към знанието.Нали богоподобието е свързано със знанието? В действителност няма противоречие между тези библейски текстове.

Ясно е , че Бог не се противи на човешкия стремеж към знание. Какво има предвид оаче, когато говори за последиците от вкусването на плодове от дървото на знанието? Стремежът към знание се мотивира не само от полезността на знанието, а и от морални съображения. Особено съществени са целите, за които ще се използва знанието.. Вероятно сдържаната позиция на Бога към стремежа на Адам и Ева да придобият абсолютно знание-да станат като богове, зависи от онова, което ще произлезе от придобиването на знание. Бог се е радвал на копнежа им за знание. 

Знанието е огромна сила. Придобиването му обаче би трябвало да се предшества от израстване-морално и интелектуално, с ясни представи за последствията от делата на човека.

Много лоша роля в познавателния път на човека има горделивостта, макар да е само мотив. Стремежът към знание понякога е свързан с възгордяване на неблагородния човек. А колко повече се развива тази гордост, когато той придобие широко знание...Ето как стремежът към знание, който е благословен от Бога, се помрачава от недостатъчната духовна устойчивост на човека и от самонадеяността му.

Моралната страна на знанието

Знанието има много важен нравствен аспект, който е свързан с цялостния живот на човека. А иначе то е самоценно благо, за което всеки човек трябва да се труди повече, отколкото за спечелването на сребро и злато. Със знанието не могат да се сравняват нито скъпоценните камъни, нито блясъкът на царските дворци или величието на императорите, защото всички тези ценности украсяват тялото на човека, а знанието е вечно украшение на безсмъртния дух.

В Притчи Соломонови знанието е персонифицирано. Там то разграничава външните предметни дарове от същинските-духовните и нравствените. Същевременно знанието е извор и на едните, и на другите. С двете си ръце то раздава на търсещите го дълголетие и богатство, правда и милост. Това ни напомня за началото на Соломоновото цяруване, за неговата чудна молитва и необикновения му сън. След възцаряването си Соломон молил Бога да придобие знание и мъдрост, без да поиска богатство. Тогава Бог му дарувал много мъдрост, за която се моли, и богатство и слава, за които не се молил.

Нашият копнеж към знание не е по-слаб от този на Адам и Ева. И той е напълно естествен, защото смисълът на живота  ни е свързан със знанието, а Иисус Христос ни призовава: "Бъдете съвършени..."

Плодовете на знанието

Колко по-добре сме подготвени днес за знанието от Адам и Ева? Никой не може да каже това. А колко е пораснала отговорността ни за неговото прилагане? През изминалите векове и през ХХ век определени хора или кръгове злоупотребяват със знанието. (Например употребата на ядрена енергия за разрушителни цели.) През последните години постиженията в генетиката пораждат тревога сред хората, защото тя е свързана с дешифрирането на човешкия геном (ДНК) и опитите за клониране на човешки същества. Въпреки това ние се смятаме за духовно по-зрели от нашите прародители. Убедени сме, че сме способни да се учим от опита на човечеството и неговите грешки, разбира се, с помощта на Иисус Христос. 

Плодовете на знанието личат в разумните дела и житейските успехи, но най-ярко се проявяват в спокойствието на духа-висша зрелост на човешката способност да съжителства с хората като с братя. Знанието се нарича още дърво за живот на ония, които го придобиват. Тук се има предвид райското дърво на живота, което преди много векове е предпазвало първите хора от болест и смърт. В този смисъл знанието удовлетворява духовните потребности на хората и ги храни, подобно на райското дърво. Знанието е залог и за вечен живот.

Човек се стреми към знание, защото то е и Божия сила, а не само висше човешко постижение. Посредством мъдростта ние разбираме назначението си, схващаме дълга си и проникваме в Божия промислителен план. Затова и Бог казва в Библията:  " Чрез познанието,  което ще имат за Него, Той, Праведникът, Моят Раб, ще оправдае мнозина и греховете им върху Си ще понесе".

Знанието е белег на висока духовност. То подтиква хората към лично съвършенство, вдъхновява човешкото творчество и придвижва световния напредък.


Тагове:   знание,


Гласувай:
0



1. spookey - Лука 10:21
11.10.2011 13:22
В същия час Исус се зарадва чрез Светия Дух, и каза:Благодаря Ти, Отче, Господи на небето и земята, за дето си утаил това от мъдрите и разумните, а си го открил на младенците. Да, Отче, защото така Ти се видя угодно
цитирай
2. spookey - 1 Коритяни 1:19
11.10.2011 13:25
Понеже е писано:"Ще унищожа мъдростта на мъдрите, И разума на разумните ще отхвърля". 20 Где е мъдрият? Где книжникът? Где е разисквачът на тоз век? Не обърна ли Бог в глупост светската мъдрост?
цитирай
3. анонимен - Поздрави на авторите
11.10.2011 22:54
на учебното помагало - Коруджиев и професор Киров!
цитирай
4. xpucmoc - ...
12.10.2011 17:54
Да, сега погледнах-точно това са авторите! Не се сетих да ги напиша, благодаря!

----> Проф. д-р Димитър Киров
----> Проф. д-р Дечко Свиленов
----> Димитър Коруджиев
цитирай
5. ramus - учебно помагало за кого?
25.10.2011 10:15
Щото вътре тия думички са общо взето много вдъхновителни, но прочетени аналитично и внимателно са напълно лишени от стойност. Авторите очевидно не са посмяли да направят разлика между информация, знание, познание и самопознание. А това е качествено различни понятия. И че няма кой да мисли докато чете (а и не само тогава).
А смесването на смисъла и съдържанието на думата "ЗНАНИЕ" издава нивото и на авторите и по съответствие и на таргет групата от читателите им.
-----
Като чета и другите текстове на тоя блог, просто не мога да разбера защо е толкова важно за християнските последователи да намесват във вярата си мислене, анализи, философия и логика. Не се ли разбира, че това е напълно несъответствено?
Явно не се разбира и това, че да си вярващ, не е лесна работа. Не е лесно да се оставиш напълно и отдадено на вярата си. Да се доказваш на себе си и на другите чрез псевдосъждения е смешно и наивно. Но очевидно е много важно за недостатъчно вярващия. И се прави с идеята да поддържа нивото си на вяра. А това е белег на недостатъчно ниво от същата. Чистата вяра няма как да съдържа това и затова е толкова недостижима. А вярващите само бленуват за нея. Отдадеността не е само до думички и декларации, а до ниво на чистотата й в реалния живот.
----
Мисълта и мисленето не са "някакви". Те са оградени единствено в рамките на предварителната постановка от която тръгва мислителя им. Мисълта и Мисленето са израз на широтата на МИСЛИТЕЛЯ. На това колко е "ГОЛЯМ" той. Всеки е толкова "голям" колкото му е периметъра в който той се проектира, и борави, и нарича тоя периметър СВЯТ, ВСЕЛЕНА. Това се нарича "хоризонт на мирогледа".
Колкото ли е голям периметъра на един християнски вярващ, след като е ограден от каноните на една написана книга. Но отделно "ПРОЧИТА" на всеки на която и да е книга, също издава и периметъра му - и тук в коментирането на вярата се разбират обема на устоите, около които се крепи един мироглед и нивото на неговата условност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: xpucmoc
Категория: Други
Прочетен: 33854
Постинги: 6
Коментари: 10
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031